Pages

Tuesday, January 22, 2013

လူ႔မစင္နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အသားတု

ကမာၻ႕စားနပ္ရိကၡာ ရွားပါးမႈဟာ အေရး တစ္ႀကီး ေျဖရွင္းဖုိ႔ လိုအပ္တဲ့ ျပႆနာတစ္ရပ္ ျဖစ္လာေနပါတယ္။ သုိ႔ေပမယ့္လည္း ပါေမာကၡ အီကီဒါကေတာ့ သူ႔ရဲ႕ ေနာက္ဆံုးေပၚ တီထြင္ႀကံ ဆမႈျဖစ္တဲ့ လူ...႕မစင္ကေန ပ႐ုိတိန္းဓါတ္ပါတဲ့ အသားတုတစ္မ်ဳိးကို တီထြင္ထုတ္လုပ္ႏုိင္ခဲ့ျခင္း ဟာ ဒီအခက္အခဲျပႆနာႀကီးကုိ အေရးပါတဲ့ ေနရာကေန ကူညီေျဖရွင္းေပးနုိင္မယ္လုိ႔ ယူဆ ေနခဲ့ပါတယ္။

ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ႕ မိလႅာျပႆနာမ်ား မႏုိင ္ မနင္း ျဖစ္ေနခဲ့ျခင္းအေပၚ တုိက်ဴိမိလႅာဌာနအေန နဲ႔ အဆိုပါအခက္အခဲကုိ အက်ဴိးရွိစြာ ေျဖရွင္း နုိင္ရန္ နည္းလမ္းရွာဖုိ႔ အုိကာယာမ ဓါတ္ခဲြစမ္း သပ္ခန္းက ဂ်ပန္နုိင္ငံသား သုေတသနပညာရွင္ ကို ပန္ၾကားေျပာဆုိခဲ့တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

သုေတသနျပဳစဥ္ ကာလအတြင္း ပညာ ရွင္ အီကီဒါဟာ မိလႅာအညစ္အေၾကး အဖတ္မ်ား မွာ ပ႐ုိတိန္းဓါတ္မ်ား အေျမာက္အမ်ား ပါ၀င္ေန တာကုိ ေတြ႕ရွိခဲ့ၿပီး ယခုလို တန္ဖုိးရွိတဲ့ ပ႐ုိတိန္း ေတြကို စစ္ယူၿပီး အသားတုတစ္မ်ဴိးအျဖစ္ ေျပာင္း လဲထုတ္လုပ္နုိင္ဖုိ႔ တီထြင္ဖန္တီးခဲ့တာ ျဖစ္ပါ တယ္။ လူ႔မစင္မ်ား အဓိကပါ၀င္တဲ့ မိလႅာအညစ္ အေၾကးေတြမွာ ဘက္တီးရီးယားေတြ အျပည့္ရွိေန တာေၾကာင့္ ပ႐ိုတိန္းဓါတ္ေတြ ရာႏႈန္းျမင့္ ပါ၀င္ ေနတာျဖစ္ပါတယ္။ ဘက္တီးရီးယားေတြဟာ ျပဳျပင္ထုတ္ လုပ္မႈျဖစ္စဥ္အတြင္း အပူရွိန္ေၾကာင့္ ေသဆံုး သြားမွာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ အႏၲရာယ္မရွိဘူးလို႔လည္း ဆိုပါတယ္။

ကနဦး စမ္းသပ္ေလ့လာခ်က္ေတြအရ အသားတုဟာ ထပ္မံေပါင္းစပ္လုိက္တဲ့ ပဲပိစပ္ ပ႐ုိတိန္းေၾကာင့္ အမဲသားကဲ့သုိ႔ အရသာရွိေနၿပီး အီကီဒါက ပုိမုိနီးစပ္သြားေစရန္ အနီေရာင္ အစား အစာစပ္ေဆးကုိ ထပ္မံထည့္သြင္းလုိုက္ပါတယ္။ ထုိလူ႔မစင္ တစ္ျဖစ္လည္း အသားတုမွာ ပါ၀င္တဲ့ အဟာရဓါတ္ေတြကေတာ့ ပ႐ိုတိန္းဓါတ္ ၆၃%၊ ကာဘုိဟုိက္ဒရိတ္ ၂၅ %၊ လီပဒ္ ၃% နဲ႔ သဘာ၀ဓါတ္ ၉ % တုိ ့ပါ၀င္ၿပီး အသားအစားထုိး လူ႔မစင္အသားတုဟာ မဆုိးဘူးလုိ႔ ဆုိရမွာျဖစ္ ပါတယ္။ သုိ႔ေသာ္လည္း ဒီအသားတုဟာ မိလႅာ အညစ္အေၾကးက သန္႔စင္ထုတ္ယူစီမံတာျဖစ္ၿပီး လူ႔မစင္ ပ႐ုိတိန္းဓါတ္မ်ား ပါ၀င္တယ္ဆုိတာ သိရင္ေတာ့ စားသံုးသူ အနည္းငယ္သာ ရွိလိမ့္ မယ္လုိ႔ ပါေမာကၡ အီကီဒါက ၀န္ခံေျပာဆုိခဲ့ပါ တယ္။ ဒါေပမယ့္ အစားအစား ရွားပါးျပတ္လပ္မႈ အျပင္းအထန္ျဖစ္ပြားလာခဲ့ရင္ေတာ့ လူေတြဟာ ဒီအသားတုကုိ အလုအယက္ ေတာင္းဆုိၾကမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ယခု ေလာေလာဆယ္မွာေတာ့ အီကီဒါ ဟာ သူ႔ရဲ႕တီထြင္မႈကုိ လူအမ်ားတတ္နုိင္တဲ့ ေစ်းႏႈန္းနဲ႔ အေျမာက္အမ်ား ထုတ္လုပ္ႏိုင္မယ္လုိ႔ ေမွ်ာ္လင့္ေနပါတယ္။ လက္ရွိအေနအထားမွာ "မစင္အသား" ဟာ သာမန္အသားထက္ ၁၀ ဆ မွ် ပုိမုိေစ်းႀကီးေနၿပီး သုေတသနျပဳလုပ္မႈအတြက္ ကုန္က်စရိတ္ကုိ ထုတ္လုပ္မႈ ကုန္က်စရိတ္ထဲက ဖယ္နုိင္ၿပီဆိုတာနဲ႔ တစ္ၿပဳိင္နက္ အသားတု ေစ်း ႏႈန္းဟာ သဘာ၀အသားေစ်းႏႈန္းနဲ႔ ေစ်းေလ်ာ့ နည္းနုိင္လိမ့္မယ္လို႔ ဂ်ပန္သိပၸံပညာရွင္က ေမွ်ာ္ လင့္ထားပါတယ္။

credit to - ထူးထူးဆန္းဆန္း
ေအာင္ထြန္းဦး

No comments:

Post a Comment